0
Lifestyle
Naruto the Translator STAFF Pred 4 leti

Je 150.000 yenov dovolj za življenje v Tokiu?

Je 150.000 yenov dovolj za življenje v Tokiu?

Več kot dovolj za življenje v japonski prestolnici, trdi dekle v dvajsetih, toda morda si ne želiš enakega življenja.

Tokio je največje in najvznemirljivejše mesto na Japonskem, zato ni presenečenje, da so si ga mnogi izbrali za dom, tako domači prebivalci kot tujci. Toda kot prestolnica vsem poznane precej drage države, mora biti življenje v Tokiu izredno potratno, kajne?

Ne sodeč po instagram objavi mimii_room, ki je prejela precejšnje zanimanje. mimii_room se opisuje kot "23-letna ženska, ki živi sama v enem izmed tokijskih 23 središčnih okrožjih" in pravi, da je 150.000 yenov (1.237 €) več kot dovolj za življenje v Tokiu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ 一人暮らしを始めて一年が経ったので、 実際一人暮らしにはどれくらいお金がかかるのか 年間の平均で計算してみました☺️✨ ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ 基本的なスペックとしては、 ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ ▶︎食費 基本自炊です。昼は社食があります🍽 ▶︎ケータイ代 格安simを使用しています📱✨ ▶︎光熱費 IHコンロです!それなりに節約してます。 ▶︎衣服・美容費 あまり服は買いません👗♡ 美容室は半年に一回、化粧品は使い切ってから買います💄 ▶︎趣味 ライブに行くのが好きです!たまに我慢します笑 ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ これから一人暮らしをしようと思っている方、 すでに一人暮らしをしている方も あくまで参考値として見てみてください🙆🏻‍♀️💗 ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ #家計簿 #家計簿ノート #ひとりぐらし #一人暮らし #一人暮らし家計簿 #家計簿フォーマット #一人暮らし生活 #一人暮らし女子 #賃貸暮らし #賃貸アパート #貯金 #給料 #給料公開 #節約生活 #節約 #家計簿アカウント #マネディア #わたしの節約 #miiの家計簿 #初めての一人暮らし #生活費節約 #光熱費 #固定費節約 #東京一人暮らし #東京ひとり暮らし

A post shared by mii ♡ 楽しく節約貯金 (@mimii_room) on

 

mimii_room je delila tudi njen mesečni proračun, ki je razporejen po:

Najemnina: 80.524 yenov
Elektrika: 2.500 yenov
Plin: 2.000 yenov
Voda: 3.000 yenov
Internet: 2.310 yenov
Mobitel: 2.000 yenov
Hrana: 20.000 yenov
Različne dobrine: 4.000 yenov
Občalila/lepotni stroški: 2.000 yenov
Dating/družabni stroški: 1.500 yenov
Zdravstveni stroški: 500 yenov
Hobiji: 2.000 yenov
Potovanje (znotraj mesta): 1.000 yenov
● Skupaj 123.334 yenov

Toda je lahko življenje v Tokiu zares tako poceni? Pobliže poglejmo njene številke.

 

 

Morda je za tiste, ki so desetljetja poslušali, kako draga so japonska stanovanja, cena njenega majhen šoka, toda v resnici v Tokiu ni prav težko najti nastanitve za manj od 80.000 yenov na mesec. Drugo vprašanje, ki se pojavi, je, ali dosega vaše standarde velikosti in novosti. mimii_room pravi, da je njeno stanovanje veliko šest jojev (japonska merska enota za nepremičnine, en jo meri natanko eno tatami podlogo). Šest jojev torej znaša 11 kvadratnih metrov. Tudi z vgradnim prostorom za spanje ali shrambo (ki se ne pojavlja v slehernem japonskem stanovanju), je njeno stanovanje vse prej kot razprostrano.

A to deluje v prid njenim stroškom porabe. V majhnem prostoru je lažje obdržati temperaturo in nivo svetlobe, kar zmanjša stroške elektrike in ogrevanja/plina. 2.000 yenov na mesec za mobitel je na žalost precej težje duplicirati. mimii_room trdi, da je izbrala najcenejšega ponudnika, a kljub temu je potrebno za tako nizke stroške komuniciranje obdržati na nivoju tekstovnih/govornih aplikacij, kjer je mogoča uporaba wi-fija.

 

 

20.000 yenov na mesec za hrano je precej malo, toda mimii_room pravi, da kuha sama, saj so sestavine iz trgovine cenejše kot hrana v restavraciji. Zaposlena je v podjetju, kjer imajo jedilnico z nizkocenovnim kosilom, pravi pa tudi, da le redko kupi pijačo v konbinijih, avtomatih ali kavarnah ter raje skuha domač čaj in ga nosi s seboj v termovki. Kar se tiče oblek in lepotnih stroškov, mimii_room ne nakupuje oblačil pogosto, za novo kozmetiko pa zapravi le, ko porabi vso staro in lase striže le dvakrat letno.

Do sedaj smo prešli izredno nizek, toda ne nemogoč proračun. Številke postanejo precej bolj nenavadne v nadaljevanju. 1500 yenov je izredno malo za dating in druženje. V Tokiu je celo poceni jed, kot na primer skleda z ričem in govedino, skoraj 500 yenov, enako velja za skodelico kave. mimii_room torej ne je in pije zunaj preveč pogosto, toda celo ogled filma v kinu bi pojedel celoten proračun za druženje. Če zapravite 1500 yenov za druženje v Tokiu, imate brezplačne zmenke (kot so hoja po parku ali ogled filma na domačem kavču) ali pa imate za vsak meeting prijaznega donatorja.

 

 

2000 yenov je zelo omejen proračun za hobije, razen če se ukvarjate z nečim, ki ne potrebuje potovanja v vašo denarnico; ogled filmov na spletu ali igranje inštrumenta, za katerega ste plačali. Presenetljivo mimii_room pravi, da je njen hobi obisk koncertov, kar pomeni, da obiskuje izredno nišne pevce ali pa je 2000 yenov del dveh ali trieh koncertov na leto bolj priznanih nastopajočih. Čeprav je na Japonskem zdravstveni sistem na visoki ravni, to ne pomeni, da so zdravila brezplačna in 500 yenov ne bo zadostovalo za večjo bolezen.

Na koncu pridemo do 1000 yenov na mesec za potovanje. To je pravzaprav mogoče, če vaše delovno mesto plača za stroške potovanja, kar je pri pogodbah s polnim delovnih stažem pogosta klavzula. Potovalne kartice na Japonskem vam omogočaju tudi, da lahko po želji presedate med vašo domačo postajo in postajo, najbližje delovnemu mestu, celo med vikendi. To pomeni, če vaša pot na delo vodi skozi predele mesta, kjer uživate prosti čas, je mogoče, da boste redko dejansko plačali za vozovnico.

 

 

“Za tiste, ki razmišljajo, da bi živeli sami v stanovanju, prosim poglejte te številko, vsaj za referenco 🙆🏻‍♀‍💗,” pravi mimii_room v objavi. Toda nekateri uporabniki niso glede svojih številk niti približno tako optimistični.

“Nočem se ji smejati,” je twitnila @SakusakuLisa, “toda 2000 yenov za hobije? 1500 yenov za druženje? 2000 yenov za obleke in lepotne stroške? To bi me spravilo v jok.”

Drugi odzivi so bili:

“Tako lahko živiš, če ne želiš preveč uživati življenja.”
“Mislim, da je zamešala 'obstoj' in 'življenje' ”
“Takšnega načina življenja se raje izogibajte.”
“Kako ohrani elektriko pod 2500 yeni na mesec? Mene skoraj ni doma in ne uporabljam klime, a kljub temu plačam preko 4000.”

mimii_room nikakor nimamo za lažnivko, toda težko si je zamisliti proračun, kjer nakup dveh Uniqlo majic na mesec preseže proračun za obleko. Kot je rekel eden izmed komentarjev, bolje si je njen proračun raje kot "dovolj za življenje v Tokiu" zamisliti kot absolutni minimum, medtem ko držiš pesti, da ne bo nastopil noben večji problem.

  1. Novice
0 Share