0

Mecha – roboti prihodnosti?

Naruto the Translator - Pred 4 leti

Mecha – roboti prihodnosti?

Eden izmed najbolj znanih terminov v animejskem svetu je beseda »mecha«. Izpeljana iz Japonske besede »meka« kar pa v angleščini pomeni »mechanical«. Pod besedo »mecha« poznamo poznavalci animejev t.i. velike robote, ki jih ljudje uporabljajo v vojnah ali pa v borbah proti zlim pošastim. Animejev s tem žanrom je ogromno, zato ni čudno, da ima vsak anime oboževalec za sabo vsaj enega »mecha« animeja. V bistvu pa se za mnoge zadeve tukaj končajo. Malokdo ve, da beseda »mecha« pomensko nosi več kot pa le robote ter da ta beseda ni uveljavljena le pri animejih ampak marsikje drugod. Zato vas bo ta članek popeljal skozi številne zanimive informacije, ki vam bodo mogoče nekje koristile.


Pomen po japonsko in pomen po naše

Beseda mecha izvira iz japonske besede »meka« kar v angleščini pomeni »mechanical«. Na zahodu so izdelki (robotski animeji / igre) doživeli tak bum, da so zahodnjaki obdržali besedo mecha in jo definirali po svoje, zatorej ta beseda pomeni, velike robote oz robote dovolj velike, da jih lahko pilotira človek. Kakorkoli, naj še enkrat ponovim to velja le na zahodu, na Japonskem od kod izvira beseda, pa nosi veliko bolj širši pomen. Japonci pod besedo mecha razumejo vse strojne predmete, torej od avtomobilov, računalnikov, industrijskih robotov do hišnih pripomočkov id. Žanr mecha pa označujejo le kot »roboti« ali »veliki roboti«.


Mecha kot del animejev

Dobršen del animejev zaseda žanr mecha in na vsake toliko časa prav mecha animeji zasedejo najvišja mesta na lestvicah. Sam žanr bi se naj začel leta 1956 z mango Tetsujin 28-go (l. 1963 nastal anime, izven Japonske pa bil znan kot Gigantor), v katerem je nastopal robot, ki ni bil pilotiran od znotraj, ampak preko kontrolerja. Kmalu po Tetsujinovem animeju pa je žanr mecha naredil svojo prvo večjo stopničko navzgor, saj je avtor Go Nagai ustvaril Mazinger Z-ja, ki je hitro postal popularen. Mazinger Z velja za njegovo najbolj slavno delo hkrati pa za začetek t.i. »super« robotov (o katerih bomo več govorili kasneje). Proti koncu 70-ih let pa so prišli na svet Sunrise-ovi Gundami. Mecha animeji enostavno ne morejo mimo njih. Veljajo za prve »prave« robote in danes štejejo že več kot 15 sezon, filmov, OVA in še mnogo drugega. V 90-ih letih je Neon Genesis Evangelion prevzel vlogo, kot najboljši anime desetletja, ki je prav tako mecha.
Mecha animeji se med sabo razlikujejo tako po zgodbi, animaciji, kot videzu. Zato, danes poznamo robote, ki se lahko transformirajo (Macross), združijo v večje (Voltron); robote večje od tankov (Code Geass, Eureka 7), nekaj nadstropij veliki (Gundam, Escaflowne), velike kot nebotičnik (Densetsu Kyojin Ideon), dovolj velike, da lahko nosijo kar celo mesto (Macross), velike kot luna (Transformers) ter na vse zadnje še robote, velike kot cela univerza (Gurren Lagann Tengen Toppa). Najbolj tipična ločitev pa je na »prave« ali »super« robote.
Na zahodu se je mecha termin najbolj razširil s Robotech sago (združeni trije animeji, prvi je bil SDF-Macross).
- Kot info, pod besedo mecha boste na ANIDBju našli vse animeje, ki vsebujejo robote, pa naj so to veliki ali mali, pilotirani ali vodeni.



Mecha v igricah in filmih

Pri igranih filmih nimamo kaj veliko za debatirat. Najbolj svetovno znani primer robotov je iz Star Wars sage, preko katere sta postala slavna modela AT-AT in AT-ST. Na zahodu popularen film s roboti je tudi Robot Jox, ki vsebuje številne borilne scene med roboti. Pri Matrix Revolutions, se prebivalci Ziona branijo pred Sentinelsi z roboti. Eden izmed najstarejših filmov, ki vsebuje robote je tudi The war of the Worlds. Na vzhodu pa je v svojem času zaslovel robot MechaGodzilla iz serije filmov Godzila.
V igricah roboti, kot veliki premikajoči se kup železa z močnim orožjem in veliko življenja eden izmed ključnih delov določenih iger zato so zelo priljubljeni. Nekaj takih tipičnih iger, kjer se pojavljajo roboti:
- MechWarrior ena izmed klasik v svetu mecha iger, ki pa se dogaja v Battletech kronologiji.
- Heavy Gear 2 vam omogoča komplicirano, a na pol realistično pilotiranje robotov, tako na zemlji kot v vesolju.
- Armored Core je zelo popularna serija iger na Japonskem, ki vam omogoča lastno izdelavo meche ter instantno 3D akcijo.
- Front Mission je tekmec Armored Core-u. Način igranja je zelo podoben FinalFantasy-u, s tem da je bolj strateški. Proizvajalec je SquareEnix.
- Battletech, prvotno namizna igra je dobila številne računalniške adapcije.
- Exteel, je igrica za računalnik, kjer pilotiraš po svoje oblikovanega robota. Za enkrat obstaja le  PvP oblika igre.


Katere robote premore svet danes?

Med tem ko roboti iz mecha animejev že letajo po vesolju (nekateri celo po univerzah) je resničnost še daleč od zadaj. Kljub temu pa se lahko pohvali z nekaj drobnarijami, kot so:
-    Landwalker: Japonski prototip dvonogega pilotiranega robota, ki ga razvija Sakakibara Kikai.
-    T-52 Enryu/»Rescue Dragon«: je 3.5 metra visok hidravlično-nadzorovan robot, ki ima dve roki. Njegova vloga je, da naredi luknjo v ruševinah in s tem omogoči pot reševalcem.
Spodbudna novica je, da so se nekatere organizacije in tovarne dogovorile o t.i. MPS (Mechanized Propulsion Systems Incorporated), ki pravi, da bodo v roku 25-ih let naredili »anime style« mecho. Seveda bi jo naredili za komercialno, industrijsko in vojaško rabo.


Razlika med »Pravimi« in »Super« roboti

Najbolj tipična delitev mecha animejev je na »prave« in »super« robote.
»Pravi« roboti so v animejih obravnavani kot predmet oz orožje. Nekaj normativov, ki jih potrebujejo izpolniti mecha animeji, da postanejo »pravi« so:
-    to so roboti, ki jih proizvaja vojska ali multinacionalke
-    v teh animejih se uporabljajo nazivi »prototype« »test-type« in »mass production«
-    ti roboti uporabljajo orožja, ki jih proizvede vojska torej od raket, pištol do laserjev.
-    ti se lahko pokvarijo zato rabijo nenehne preglede, prav tako nimajo neomejene zaloge energije/municije.
Med prve »prave« mecha animeje spadaje Gundam serije, ki dosegajo vse standarde, ki jih določa termin »pravi« robot. Drugi tako si še Macross, Front Mission, Armored Trooper VOTOMS, Nadesico, Full Metal Panic, Patlabor…
Na drugi strani pa so »super« roboti. Ti se od »pravih« razlikujejo v tem, da so običajno ene vrste in pilotirani od heroja animeja. Služijo predvsem dobro človeštvu, pri tem si pomagajo z nadnaravnimi orožji, ki jih lahko aktivirajo preko svojih čustev. Običajno imajo mitično preteklost ali legendarni izvor. Kot posebnost, ki se pojavlja tukaj je, da se lahko združijo v večje robote ali pa sami spremenijo v drugačno obliko. Sem spadajo imena kot so Tetsujin 28-go, Mazinger Z, Transformers, Voltron, RahXephon, Tengen Toppa Gurren Lagann…
Seveda pa obstajajo tudi mecha animeji, ki nosijo lastnosti obeh, zato jim je težava dodeliti določen naziv. Med njih spada npr Neon Genesis Evangelion, ki nosi besede kot so »test-type« »prototype«, uporablja brzostrelke kot orožje, nima večne energije, medtem ko je njegov stil bojevanja in izvor po načelih »super« robota.


Zaključek…
Članka ja, ampak mecha animejev še zdaleč ne. Mecha animeji, na katerih služijo mnogi, tako v animejih kot v igrah, filmih, igračah itd še dolgo ne bodo šli dol z vrha. Napovem lahko le to, da se bo zgodilo nekaj novega tako pri animejih kot v resničnem svetu, saj animeji so že dosegli univerze, bodo šli naprej? Ali pa bodo tokrat uporabljali univerze kot vir svojega bojevanja… medtem ko resnični svet dela resne korake nasproti razvoju robotov, tako malih kot velikih. Kateri bodo prej in kateri nas bodo osvojili, pa lahko pripomorete kar sami.

Komentar