ghibli

Studio Ghibli

Studio Ghibli Inc. (japonsko 株式会社スタジオジブリ, Kabushiki-kaisha Sutajio Jiburi) je japonski animacijski studio, ki sta ga leta 1985 ustanovila animatorja Hajao Mijazaki in Isao Takahata, takrat zaposlena pri produkcijski hiši Toei-Doga.[1]

Studio Ghibli, Inc.
株式会社スタジオジブリ
Studio Ghibli Logo.svg
Tip animacijski filmski studio
Panoga mediji in zabava
Ustanovitev 1985
Ustanovitelj(i) Miyazaki Hayao in Takahata Isao
Sedež Koganei, prefektura Tokio, Japonska
Ključni ljudje Miyazaki Hayao
Takahata Isao
Suzuki Toshio
Produkti animirani filmi (anime)
Spletna stran www.ghibli.jp

Zgodovina

Prvi Ghiblijev celovečerni film, Nausicaä iz Dežele vetra (風の谷のナウシカ, Kaze no tani no Naushika) je bil izdan že leto pred tem. Financiral ga je Tokuma Yasoyushi, predsednik založniške hiše Tokuma Shoten. Tokuma je ustanoviteljema prepustil popolno umetniško svobodo, kar se mu je obrestovalo že takoj na začetku. Nausicaä je bil na Japonskem velik hit, ki si ga je v kinih ogledalo več kot milijon gledalcev, dobro pa je bil sprejet tudi pri kritikih. Na podlagi tega uspeha je bil Studio Ghibli tudi formalno ustanovljen kot podružnica založbe, z izvršnim direktorjem Suzuki Toshijem na čelu.

Izvor imena

Ime »Ghibli«, ki ga je izbral Miyazaki, ponazarja njegovo frustracijo nad takratno animejsko produkcijo, zaradi katere sta ustanovitelja šla na svoje, hkrati pa tudi njegovo navdušenje nad starinskimi letali in Sredozemljem. Ime izhaja iz kodnega naziva za italijansko izvidniško letalo Caproni CA-309 iz druge svetovne vojne, ta pa iz libijske besede za vroč jugo. To po Miyazakijevih besedah simbolizira vlogo studia kot »vroč veter, ki bo zapihal v svetu japonske animacije«.

Vzpon

Ustvarjalna politika je bila sprva takšna, da je studio v trenutni projekt vložil vsa svoja sredstva in energijo in če bi bil izdelek polomija, bi to pomenilo njegov konec. Tako so nastali prvi štirje celovečerni animeji in vsak od njih je povečal ugled ter prepoznavnost studia. Leta 1989 pa je izšel njihov dotlej najuspešnejši celovečerec Kikijina dostavna služba (魔女の宅急便, Majo no Takkyūbin), ki je bil uspešnica leta na Japonskem in studiu prinesel več prihodkov kot vsi dotedanji filmi skupaj. Improvizirani pogoji, v katerih je deloval studio, niso bili več zadostni. Miyazaki je prepričal vodstvo matičnega podjetja da mu odobri dodatna sredstva in studio je zaposlil dodatne animatorje, vzpostavil šolo animacije ter zgradil nove prostore, ki so zamenjali najete pisarne.

Studio Ghibli še vedno ustvarja skoraj izključno celovečerne animeje, kar predstavlja bistveno večje poslovno tveganje kot pri konkurenčnih studiih. Kljub temu so njihovi filmi po pravilu izredno dobro sprejeti na Japonskem, studio pa ima veliko zaslug tudi za popularizacijo animejev med najširšim občinstvom na Zahodu. Prva mednarodno distribuirana uspešnica studija je bil anime Princesa Mononoke (もののけ姫, Mononoke-hime) iz leta 1997, visokoproračunska fantazijska saga o človekovem odnosu do okolja, postavljena v srednjeveško Japonsko. Princesa Mononoke je podrl rekord zaslužka v japonskih kinematografih, saj je v sedmih mesecih prinesel 150 milijonov dolarjev prihodkov. Kot prvi klasični anime je bil predvajan v Sloveniji (leta 2000 v okviru festivala Liffe), a v rednem kino programu dve leti kasneje ni bil uspešen. Tudi v ZDA je bil deležen mešanega odziva javnosti, predvsem zaradi kompleksnosti in temačnih motivov, kakršnih zahodnih risank vajeno občinstvo ni pričakovalo.

Leta 2001 je izšel Ghiblijev do sedaj najuspešnejši anime, Čudežno potovanje (千と千尋の神隠し, Sen to Chihiro no Kamikakushi). Še pred premiero v ZDA je prinesel 200 milijonov dolarjev prihodkov in je do danes finančno najuspešnejši film vseh časov na japonskem (Princesa Mononoke je na tretjem mestu, drugi pa je ameriški film Titanik). Anime je bil nepričakovano nominiran za oskarja za najboljši animirani film in ga na podelitvi leta 2002 tudi prejel, kljub temu, da ga distributer (The Walt Disney Company) ni posebej promoviral. Bil je tudi prvi animirani film v zgodovini, ki je na Berlinalu prejel glavno nagrado – zlatega medveda.

Studio Ghibli danes

Družba za gospodarske analize NiikeiPB Consulting je v svoji raziskavi Brand Japan 2008 ugotovila, da je blagovna znamka Studio Ghibli druga po prepoznavnosti in priljubljenosti na Japonskem v kategoriji podjetij, ki poslujejo neposredno s potrošniki. Trenutni predsednik studia je od 1. februarja 2008 Hoshino Koji, nekdanji predsednik japonske podružnice The Walt Disney Company, ki je položaj prevzel od Suzuki Toshija.

Studiev zadnji anime je Miyazakijev Ponjo na skali ob morju (崖の上のポニョ, Gake no Ue no Ponyo), ki je na Japonskem izšel 19. julija 2008. Gre za priredbo Andersenove pravljice Mala morska deklica. Ghiblijevi (posebej Mijazakijevi) animeji so vedno vsebovali zahodnjaške motive, Ponjo pa je tretji v seriji najnovejših animejev, ki so nastali neposredno po literarni predlogi zahodnih avtorjev – Čarovnik Howl in gibljivi grad (ハウルの動く城, Hauru no Ugoku Shiro, 2004) je bil posnet po istoimenskem romanu britanske pisateljice Diane Wynne Jones, Zgodbe iz Zemljemorja (ゲド戦記, Gedo Senki, 2006), ki ga je režiral Hajaov sin Gorō, pa po istoimenski seriji romanov ameriške pisateljice Ursule K. Le Guin. Glasbo za večino studievih animejev (vse Hayaojeve) ustvarja skladatelj Hisaishi Joe.

Vse naslove v tujini distribuira The Walt Disney Company oz. njegova podružnica Miramax Films. Studio Ghibli je znan po tem, da ne dovoli nikakršnega prirejanja svojih filmov za tuje trge. Takšna stroga politika je posledica ravnanja z animejem Nausicaä iz Dežele vetra; pri The Walt Disney Company, ki so odkupili pravice za distribucijo vseh (tudi starejših) naslovov, so anime drastično spremenili za ameriški trg (izdan je bil pod naslovom Warriors of the WindBojevniki vetra). Izrezanih je bilo več prizorov, pri ustvarjanju dialogov v angleščini pa so bistveno spremenili celotno zgodbo. Ko je odgovorni pri Miramaxu predlagal, da bi prilagodili tudi Princeso Mononoke, je od producenta prejel avtentično katano s preprostim sporočilom: »No cuts« (»Nobenega rezanja«).

Filmografija

Celovečerni animeji

Film Izvirni naslov Premiera Režiser Opombe
Nausicaä iz Doline vetra 風の谷のナウシカ, Kaze no Tani no Naushika 11. marec 1984 Miyazaki Hayao pred ustanovitvijo studija
Laputa: Grad na nebu 天空の城ラピュタ, Tenkū no Shiro Rapyuta 2. avgust 1986 Miyazaki Hayao
Pokopališče kresničk 火垂るの墓, Hotaru no Haka 16. april 1988 Takahata Isao Predvajan skupaj z Moj sosed Totoro
Moj sosed Totoro となりのトトロ, Tonari no Totoro 16. april 1988 Miyazaki Hayao Predvajan skupaj s Pokopališčem kresničk
Kikijina dostavna služba 魔女の宅急便, Majo no Takkyūbin 29. julij 1989 Miyazaki Hayao
Šele včeraj おもひでぽろぽろ, Omoide Poro Poro 20. julij 1991 Takahata Isao
Porco Rosso 紅の豚, Kurenai no Buta 18. julij 1992 Miyazaki Hayao
Morski valovi 海がきこえる, Umi ga Kikoeru 5. maj 1993 Mochizuki Tomomi televizijski film; tudi pod naslovom Slišim lahko morje
Pom Poko 平成狸合戦ぽんぽこ, Heisei Tanuki Gassen Ponpoko 16. julij 1994 Takahata Isao
Če dobro prisluhneš 耳をすませば, Mimi o Sumaseba 15. julij 1995 Kondo Yoshifumi
Princesa Mononoke もののけ姫, Mononoke-hime 12. julij 1997 Miyazaki Hayao
Moji sosedje Yamade ホーホケキョとなりの山田くん, Hōhokekyo Tonari no Yamada-kun 17. julij 1999 Takahata Isao
Čudežno potovanje 千と千尋の神隠し, Sen to Chihiro no Kamikakushi 27. julij 2001 Miyazaki Hayao
Maček se vrača 猫の恩返し, Neko no Ongaeshi 20. julij 2002 Morita Hiroyuki
Čarovnik Howl in gibljivi grad ハウルの動く城, Hauru no Ugoku Shiro 20. november 2004 Miyazaki Hayao
Zgodbe iz Zemljemorja ゲド戦記, Gedo Senki 29. julij 2006 Miyazaki Gorō
Ponyo ob morju 崖の上のポニョ, Gake no Ue no Ponyo 19. julij 2008 Miyazaki Hayao
借りぐらしのアリエッティ, Karigurashi no Arietti 17. julij 2010 Yonebayashi Hiromasa
Ko zaveje veter 風立ちぬ, Kaze Tachinu 20. julij 2013 Miyazaki Hayao

epizod