Mange

Mangaka kritizira založnike za napad na piratske strani


Fizična prodaja mang se je v lanskem letu na Japonskem zmanjšala za 12 %, založniki zato s prstom kažejo na povišanjo stopnjo piratstva. Toda mangaka Yoshida Takashi pravi, da valjenje krivde povzroča večjo škodo, saj založniki odvračajo pozornost od razlogov za piratstvo.

 

Bodacious Space Pirates

Yoshida je govoril z japonskim Huffington Postom in dejal: “Mislim, da napore ne bi smeli vlagati v zatrtje piratskih različic, temveč kot poslovno telo tekmovati za prevlado.”

Yoshida verjame, da je neskončen krog zatiranja piratskih strani in ponovna obuditev le-teh založnike odvrnil od ključne točke – ljubitelji mang želijo priročnost. “Piratske strani so nezakonite, toda mislim, da so odzivi založnikov in založniške industrije povsem napačni.”

 

Ro-Kyu-Bu

Po podatkih industrije je fizična prodaja mang v padcu od leta 2005, zaradi česar Yoshida dvomi, da je piratstvo glavna težava. Za padajočo prodajo sam krive zastarele prodajne metode. Čeprav so bile priljubljene pred dvajsetimi leti, danes predstavljajo zid med ljubitelji in založniki.

Yoshida verjame tudi, da je večina piratov tudi ljubetljev mang in bi morali založniki vzpostaviti skupno besedo. Eden izmed načinov je, da piratom omogočijo pretvorbo strani v uradno predstavništvo ter mange ponujajo kot del naročnine. Pravi, da so trenutni preizkusi premalo številčni glede na naslove, ki jih ponujajo. Yoshido moti tudi previsoka cena mang. Ena izmed rešitev bi bila tudi odstranitev plastičnega ovoja, da bi kupci mange lahko prelistali v knjigarni. Ta preprosta poteza bi lahko pomagala, da se bralci vrnejo v trgovine in kupijo mange, ki so jim všeč.

Toda Yoshida je močno v dvomih, da bodo založniki upoštevali njegove zamisli. “Moje besede niso nič novega, mnogi trdijo isto že leta. Kljub temu ni sprememb.”

 

The Almost Got Laid Committee

Poudaril je tudi, da ni del splošne industrije: je eden izmed redkih mangakajev, ki imajo svoje avtorsko delo, Yareta kamo Iinkai, v polni lasti. Prav zato verjame, da ga založniki ne bodo vzeli resno.