Mange

Japonska vstopa v mednarodne vode z legalnim manga portalom


Štiri založbe mang (Kodansha, Kadokawa, Shueisha, Shogakukan) in podjetje z anime izdelki Animate so ustanovili združeno podjetje, imenovano Japan Manga Alliance (JMA). Vsako izmed 5 podjetij je vložilo 819.600 dolarjev, da bi dosegli sledeče cilje:

  • Promocija japonskih mang in animejev na mednarodnih trgih
  • Boj proti piratstvu
  • Ustvarjanje prostora, kjer lahko ljubitelji legalno dostopajo do mang

 

Najprej se bodo osredotočili na Tajsko, kjer ocenjujejo potencial trga na 15 milijonov jenov. Kodansha drzno napoveduje, da bo to v Severni Ameriki povečalo količino dostopnih naslovov na spletu na okroglo število 2000, kar je petkrat več od trenutne ponudbe.

To je velika stvar. Japonska se je že osredotočala na mednarodne trge z vladnima potopljenima ladjama Cool Japan Fun in J-LOP, toda tokrat na mednarodni trg vstopajo vodilne založbe z raznovrstno in trgu zanimivo ponudbo.

Se Japonska končno začenja zanimati za mednarodni trg?

Japonska je že pokazala zanimanje za mednarnodni trg z legalno anime stranjo Daisuki (ki je v skupnosti prejela slab glas, saj se osredotoča na uporabnike strani My Anime List). Toda to je velik korak za japonske založnike in mislimo, da je Japonska obrnila velik list na poti k mednarodni ponudbi. Vsebina ne bo ostala le na Japonskem in glavnina zaslužka ne bo osnovana na manjšini ponorelih otakujev.

Japonska se morda osredotoča na čezoceanski trg, toda ali ga zares razumejo?

Japonski trg je precej drugačen od mednarodnega in japonski ustvarjalci pogosto ne razumejo, kaj mednarodni ljubitelji želijo ali hočejo. Eden izmed založnikov mang je na priljubljenost mange v tujini rekel: “Mange so v tujini cenjene, ker so realistične, saj predstavljajo natančne, lepo oblikovane, izraze in okenca so različnih oblik.”

To je zaskrbljujoče, saj smo prepričani, da mednarodnim ljubiteljem ni mar za oblike okenc in ogromno, če ne celo večina priljubljenih mang v tujini je daleč od natančne in lepo oblikovane vsebine. Kljub temu lahko večja dostopnost in možnost izbire spremeni skupnost animejev in mang v veliki meri.

 

Na prihodnost, polno animejev in mang!