Japonska

Obisk Japonske: Pričakovanja proti realnosti


“Moj zanenc je obiskal Japonsko in sedaj ve vse o njej.”

Ta stavek sem med pogovorom o obisku Japonske milo rečeno slišal več kot le enkrat. Ljudje imajo običajno pred prihodom zelo visoka pričakovanja in najbolj smešel del je, da jih Japonska upraviči ali celo preseže.

Ljudje, ki so obiskali Japonsko, so delili svoje izkušnje in predstavili realno stanje Japonske med obiskom.

Pričakovanje: Japonska je zelo draga

Na tem mestu je potrebno poudariti, da so porabljene finance odvisne predvsem od tega, za kaj zapravljate.

Hrana je lahko draga, če naročate v verigi zahodnih restavracij ali v kakovostni suši restavraciji. Toda če si privoščite običajno japonsko hrano, kot so ramen, soba ali katsudon, vas bo obrok stal približno 700 jenov.

Tudi potovanje znotraj države variira od načina prevoza: Če od letališča do končne postaje potujete s taksijem ali drugim naročenim prevozom, boste zapravili od 7.000 do 13.000 jenov, toda če uporabite podzemno železnico, lahko pot znaša le 200 jenov. Če se vam ne mudi, predlagam, da vedno potujete z javnim prevozom.

Izdelki povezani s hobijem so navadno zasoljeni. Presenetljivo so lahko animeji, figure in video igre precej dražje kot na stari celini. Japonska je imela težavo z lastnimi igralci, ki so naročali igre iz tujine, saj so bile cene čez lužo precej cenejše.

REALNOST: Res je, toda s samoiniciativo in predhodno raziskavo si lahko stroške precej znižate.

Pričakovanje: Japonska hrana je neprimerljivo boljša na Japonskem

Bo držalo. Obiskovalci, ki so poskusili suši na Japonskem bodo vedno trdili, da je najboljši suši, ki so ga jedli v življenju. Enako lahko trdimo za ramen in vsako drugo tipično japonsko hrano.

Japonske različice zahodnih verig, kot je KFC, so prav tako znane z razlogom. Če mislite, da ste jedli dobro hitro hrano, se pustite prenesetiti z japonskim okusom!

REALITY: Še kako res.

Pričakovanje: Japonska ima odlično strežbo

Ko v zahodnem svetu vprašate stranke, zakaj pustijo napitnino, je odgovor običajno “zaradi strežbe”. Ko stopite v japonsko restavracijo, boste kmalu uvideli, kako nesmiselen je ta stavek. Japonska strežba je zelo uvidevna in prijazna. Ne bodo vas vprašali po dnevu, temveč bo njihova storitev zelo hitra in vljudna. Najboljši del pri vsem je, da ne sprejemajo napitnin. Sliši se neverjetno.

Seveda to ne drži za sleherno gostišče. Pravzaprav se zdi, da starejša kot je storitev, bolj nezadržano in domače se zdi osebje.

REALNOST: Resnično.

Pričakovanje: Japonski promet je kot iz pekla

Če ste delovanje japonske podzemne železnice spremljali na televiziji ali v animejih, imate morda predstavo o izredno natlačenih vlakih in osebju, ki potnike dobesedno potiska nanje. Čeprav se to občasno zgodi, je tovrsten dogodek možen le ob natrpanih urah jutra in večera (7. ura zjutraj in 6. popoldan). V ostalih terminih so precej prazni.

Japonski sistem podzemne železnice je eden izmed najboljših, ko se ga naučite. Japonci poskrbijo, da so vse postaje čiste in dobro oskrbljene. Ne morejo se primerjati z zahodnimi velemesti, kjer ima vsaka postaja edinstven vonj. Vlaki redko zamujajo. Če prispejo le minuto prepozno, ste upravičeni do vračila plačila.

Izpostaviti velja tudi, kako profesionalni so naročeni vozniki na Japonskem. Naročeni vozniki ali “uber” kot jim pravijo čez lužo so ekvivalenca naših prevozov.org. A pri imenu se primerjava tudi konča. Vozniki skoraj vedno nosijo črno-bela oblačila in celo bele rokavice in obleki primerno se do vas tako tudi vedejo!

REALNOST: Večinoma ni resnično.

Pričakovanje: Akihabara je meka otaku kulture

Besed o Akihabari ni nikoli preveč. V tem elektronskem delu mesta namreč najdete ogromne stavbe, prekrite s promocijskimi postri animejev, ulice so polne trgovin z dobrotami iz animejev in mang. Mnogi danes ne vedno, da je bila Akihabara v času Walkmanov ogromno trgovsko središče elektronskih naprav.

Ulica je polna računalniških kavarn, postaj z arkadnimi igrami, najbolj pa bi vas najverjetneje še vedno presenetile nezadržano postavljene slike s hentaijem. Fotografije animejskih golih deklet so postavljene na okna trgovin brez ozira na starost ali občutljivost mimoidočega. Takšna stvar te prepriča, da si zares prispel na drugačen kraj.

Maid cafeji so razstroseni po vsej ulici, zato ne morete narediti več deset korakov, ne da bi vas prikupno dekle v opravi hišne pomočnice vabilo v svojo kavarno. Akihabara je tudi mesto izjemnih mest z animejsko tematiko, kot sta Gundam cafe ali M’s Pop Life, ki je nemara največja trgovina z odraslo vsebino v državi.

REALNOST: Resničnejše kot si lahko predstavljate

Pričakovanje: Pachinko!

Na Japonskem mrgoli Pachinko arkadnih naprav. Jasno je, da prinašajo goro denarja, saj so poslopja ogromna in pred njimi stojijo velikanski bleščeči znaki. Na žalost to pomeni, da preveč ljudi na arkadah zapravlja čas in denar.

Toda ne moremo jim zameriti. Težko se je upreti Pachinku z animejsko tematiko Madoke Magice.

REALNOST: Pachinko!

Pričakovanje: Japonska je ksenofobna

Kratka zgodba. Skupina treh Britancev se je pozno ponoči namenila v Izakayo (japonski bar). Ko je eden izmed Britancev osebje vprašal, ali so odprti, so ti pritrdili. Tujci so nato prosili za menije in na njihovo prenečenje jih je osebje bara obvestilo, da ne strežejo več hrane ali pijače in jih prosilo, da odidejo.

Eden izmed prijateljev v skupini je kmalu povedal, da se mu podobna izkušnja ni zgodila prvič. Ni bil videti preveč jezen, toda gre za precejšnjo kulturno razliko od zahodnih držav.

To seveda ne pomeni, da ksenofobija velja za vse Japonce ali japonska gostišča ali da na podobno osebje naletijo vsi tujci, toda zavedajte se, da je ksenofobija pri določenem delu starejšega prebivalstva še kako živa.

REALNOST: Predvsem pri določenem delu starejšega prebivalstva na žalost resnično.

Naj vas to ne odvrne od obiska na Japonskem. Kot vidite iz prispevka imajo obiskovalci v sorazmerju s pričakovanji pretežno odlične izkušnje. Dobro močno pretehta slabo in razumem, zakaj mnogi ne le obiščejo, temveč tudi ostanejo na Japonskem. Če Dežele vzhajajočega sonca še niste obiskali, vam to vsekakor priporočamo.