Japonska

Japonska želi pred Olimpijskimi igrami odpreti muzej mang


Japonski zakonodajalci so ustanovili odbor za odprtje Nacionalnega centra mang, ki naj bi se odprl spomladi leta 2020, tik pred Olimpijskimi igrami v Tokiu. Projekt je del iniciative “Cool Japan” ter bo predstavljal muzej mang, animejev in iger. Povezal se bo v verigo obstoječe Nacionalne dietetne knjižnice.

Poleg prikaza zgodovine mang, animejev in iger bi predlagani muzej uril avtorje, prirejal dogodke in zbiral informacije. Ohranjanje japonskih del je sicer že v ustanovni domeni Nacionalne dietetne knjižnice.

Predsednik Furuya Keiji, ki vodi nadstrankarski odbor parlamentarcev iz različnih strank, vključno z vladno Liberalno demokratično stranko in opozicijsko Demokratično stranko Japonske (ki se bo letos z Japonsko inovativno stranko združila v Minshintsko stranko). V odboru sodeluje tudi nekdanji premier Asou Tarou, dobro znani ljubitelj mang, ki je pred tem sedel v odboru centra za nacionalne umetnostne medije, osredotočen na mange in animeje.

 

Univerza Meiji je že načrtovala odprtje Mednarodnje tokijske knjižnice mang, a je odprtje od prvotnega roka leta 2014 prestavljeno. Univerza namerava hraniti dva milijona izvodov mang, animejev, iger in drugega medija v arhivu univerzitetnega zemljišča Surugadai, ki leži v središčnem tokijskem okrožju Chiyoda. Nekateri člani odbora tehtajo o možnosti sodelovanja z univerzo pri odprtju predlaganega muzeja.

Nekdanja vlada pod premierjem Asouom je pred časom že načrtovala projekt z naslovom Nacionalni center za umetnostne medije, bolje poznanim pod imenom “dvorana slavnih animejev”. Toda ko je Asouva Liberalna demokratična stranka stopila z oblasti prvič po 15 letih, sta naslednik Hatoyama Yukio in njegova Demokratična stranka Japonske preklicala kontroverzni projekt. Minister za šolstvo, kulturo, šport, znanost in tehnologijo Kawabata Tatsuo je takrat dejal, da se bo nova vlada “raje osredotočala na ohranjanje humanitarnih sredstev, vključno z ustvarjalci, ki pripomorejo k promociji umetnostnih medijev”. Liberalna demokratična stranka se je na oblast vrnila leta 2012.

V Kyotu je sicer od leta 2006 že postavljen Mednarodni muzej mang. Čeprav striktno gledano ne gre za knjižnico mang, lahko obiskovalci plačajo 800 jenov za dnevni dostop in prebirajo knjige v zbirki muzeja.