Prijavite se na SloAnime newsletter in ostanite vedno povezani!

Japonska

5 nenavadnih dogajanj v japonskih pisarnah


Kako to mislite, da v vaši pisarni nimate Yakultovih gospa? Čudno.

Kopica raziskav pravi, da Japonska ni na vrhu seznama sanjskih delovnih mest. Japonska podjetja so znana po dolgih delovnih urah, prisiljeni enoglasnosti in obveznih pivskih zabavah, ki naj bi v teoriji ustvarile občutek družinske povezanosti med zaposlenosti, a se v realnosti pogosto končajo z živčnimi zlomi, v solzah, ni pa osamljen primer, da so za pisalno mizo nekateri celo umrli od izčrpanosti.

Toda danes se ne bomo osredotočali na temne strani japonskega pisarniškega življenja, temveč na bolj nenavadne dele le-tega. Predstavili vam bomo pet najnenavadnejših dogajanj v japonskih pisarnah, ki pristavijo dodaten pridih lunaparku japonskih delovnih mest.

Pa pričnimo! Prvi na seznamu je…

Častna omemba: Delovni prostor

office occurrences (1)

Ne gre ravno za dogajanje, a ga kljub temu velja omeniti, saj je lahko pravi šok za tistega, ki ga še ni videl na lastne oči.

Zakaj so dolge ure v japonskih pisarnih še bolj neznosne? Preprosto, skoraj nikoli ne počnete dela, ki ni povezano z vašo zadolžitvijo. Na Japonskem mnoge pisarne niso ločene z zidovi ali pregradami, temveč so mize potisnjene skupaj na otočke zaposlenih.

V teoriji naj bi to spodbujalo povezovanje med zaposlenimi in skupinsko delo, toda v raziskavah Japonci enoglasno povedo, da zaradi tega le še bolj sovražijo svoje delovno mesto. Neprestano opazovanje šefov, sodelavcev ali le bežnega mimoidočega potisne zaposlene v paranojo. Pravzaprav to niža produktivnost, delavci morajo oddajati izgled neprestane zaposlenosti, kar precej podaljša dokončanje zadolžitev.

Toda pomanjkanje zidov in pregrad ima svoje prednosti. Vedno boste namreč slišali…

5. Obisk Yakultovih gospa

office occurrences (4)

V japonskih pisarnah je navada, da je ena in edina zadolžitev določene delavke, da vsak dan pred kosilom obide pisarno in najavi: “Prišla je Yakultova gospa!”. Gre za nekakšno ekvivalenco sladolednega tovornjaka.

Takšne izgledajo Yakultove gospe:

▼ Lahko so stare…

▼ …ali mlade…

▼ …in naokoli se prevažajo s temi pošastnimi stroji,
polnimi vseh mogočih Yakultovih izdelkov.

 

Če mislite, da se Yakultove gospe pojavljajo le v zasedenih tokijskih pisarnah, pozabite, saj gre za vsejaponsko navado, najdete jih tudi na Okinavi. So državni fenomen in žejnim japonskim delavcem dnevno dostavijo dozo svežine.

4. Letna zamenjava

office occurrences (6)

V zahodnem svetu imamo navado, da smo zaposleni za točno določeno delo in če nismo povišali ali odpuščeni, od nas pričakujejo, da ga opravljamo nespremenjeno.

Toda na Japonskem ob koncu finančnega leta, okoli aprila, poteka jinji ido (“prestavljanje ljudi naokoli”). Šefi nekatere zaposlene po koncu leta porazdelijo po drugih oddelkih. Ste štiri leta delali v oddelku za tehnično podporo strankam? Čestitamo, sedaj delate pri prodaji! Niste bili priljubljeni kot tajnica? Sedaj delate v finančnem sektorju!

Nihče ni varen pred jinji idom, določeno število nadrejenih, sveže zaposleni in veterani so vsako leto premeščeni. Po drugi strani, to lahko pomeni, da vam ob življenjski zavezi za eno podjetje um ne bo pobegnil v Nebesa, saj vedno ostaja upanje, da boste naslednje leto prejeli boljše delovno mesto ali nadrejenega. Kljub temu to le še potrdi besede tistih, ki pravijo, da so priklenjeni na svoja delovna mesta.

Prav zanimivo mora biti opazovati letne igre lakote v japonskih pisarnah.

3. Naznanjanje vsega, kar počnete

office occurrences (5)

To je še en rezultat nagnetenih pisarniških miz: Ne glede na to, ali kam greste ali pravkar od nekod prihajate, morate to najaviti. V vsaki državi bi bilo malce nerodno, če bi se vstali in brez besed zapustili skupino ljudi, še posebej na Japonskem. Ko zjutraj prispete v službo, vsi zakličejo ohayo gozaimsu! (“dobro jutro”) in ko vi ali vaš sodelavec odide, ne pozabite reči otsukaresama desu! (“hvala za dobro opravljeno delo”).

Morda se ne sliši tako slabo, toda hitro lahko postane nerodno, ko ste pripravljeni, da odidete domov in vsi okoli vas še naprej vneto delajo (ali se vsaj pretvarjajo – 5. točka). Takrat morate opraviti naznanitev sramu: Osaki ni shitsurei shimasu (“Žal mi je, da odhajam pred vami”).

Tukaj neustavljiva sila sreča nepremičen predmet: Če naredite posebno naznanitev, boste izpadli leni in nepredani delu. Če je ne naredite, boste v očeh ostalih postali naduti brezbrižnež.

Del razloga, da Japonci delajo tako dolgo je torej, da se ne želijo ujeti v krog sramu, zato bodo ostali precej predolgo. Če vam malce očitanja v očeh sodelavcev ne dela preglavic, vam priporočamo, da se prijazno poslužite “naznanila sramu” in tako pridobite precej časa za pot domov in, kar je najpomembnejše, ne postavate na delovnem mestu. Na koncu se nekako izide, kajne?

2. Dremež za kosilo

office occurrences (3)

Dolge delovne ure nosijo posledice, ena izmed njimi je pomanjkanje spanca. Mnogi Japonci izrabijo vsako priložnost za počitek, včasih na vožnji do dela z vlakom in prav tako pogosto med časom kosila. Ne bodite presenečeni, če se boste med kosilom sprehajali po pisarni in videli dobršen del zaposlenih dremati za mizo. Včasih zaposleni s seboj v ta namen prinesejo celo manjše blazine.

Nekatere pisarne v času kosila celo zatemnijo luči. Ne popolnoma, le dovolj, da tisti, ki želijo obiskati sanjsko deželo, lahko to storijo brez težav.

In najbolj bizarno dogajanje v japonskih pisarnah je…

1. Jutranji govor/pesem/telovadba

office occurrences (2)

To je nemara eden najedinstvenejših in tradicionalnih običajev v pisarnah Dežele vzhajajočega sonca. Vsako jutro zaposleni stoje poslušajo govor svojih nadrejenih. Nato se iz zvočnikov zasliši glasba, po taktu katere zapojejo himno podjetja. Ko že mislite, da je konec, se govori nadaljujejo še v posameznih oddelkih.

Pomnite, da govori le redko podajajo pomembne informacije; namenjeni naj bi bili dvigu motivacije. Vsako jutro drug zaposleni poskrbi za govor, ki naj bi navdihnil zaposlene za preostanek dneva.

Podobno, drugih pisarnah motivacijske govore zamenjajo za jutranjo telovadbo.


happy wheels