J-Pop

Japonska skupina SMAP se bo razšla 31. decembra!


SMAP, ena izmed najprijubljenejših skupin na Japonskem, je naznanila, da se bo razšla konec leta.
 
Japonska se je danes zbudila z žalostno novico, da bo najpriljubljenejša moška skupina po treh desetletjih na Silvestrsko noč pomahala v slovo.
 
Ugibanja o razpadu so se pojavila že januarja, ko je bilo poročano, da eden izmed članov razmišlja o odhodu, saj želi nadaljevati s solo kariero. Po objavi novic se je petčlanska zasedba SMAP-a na nacionalni televiziji uradno opravičila za “vse težave, ki so jih povzročili javnosti s tovrstnimi namigovanji”.
 
 
▼ SMAP-ovo januarsko opravičilo za govorice o razpadu


 
Sodeč po NHK-ju, so pogovori med SMAP-ovimi člani in njihovo agencijo Johnny & Associates o tem potekali zadnjih šest mesecev. Na začeku avgusta je Johnny & Associates predlagala, da skupina namesto razhoda razmisli le o daljšem premoru, toda skupina je jasno izjavila, da noče premora, temveč se želi raziti. Uradna izjava agencije, ki so jo podali ta vikend pravi: “Bila je težka odločitev, toda spoštujemo dosežke skupine in njihovo dozdajšnje trdo delo”.
 
SMAP so se na glasbeni sceni prvič pojavili leta 1988 kot šestčlanska zasedba. Trenutno je v skupini pet članov: Nakai Masahiro (“vodja” skupine), Kimura Takuya, Inagaki Goro, Kusanagi Tsuyoshi in Katori Shingo. Šesti član, Katsuyuki Mori, je skupino zapustil leta 1996, saj se je preusmeril v kariero voznika speedwaya. SMAP je ena izmed najuspešnejših skupin v Aziji, prodala je več kot 35 milijonov plošč. Med njihovimi hiti sta “Sekai ni Hitotsu Dake no Hana” (“Edina cvetlica na svetu”) in “Lion Heart”.
 
▼ SMAP-ov “Lion Heart” iz leta 2000
 

 
Člani se pogosto pojavljajo na javni televiziji, tako posamezno kot v sklopu skupine. Glavni pevec Nakai Masahiro je znan po tv-voditeljskih sposobnostih. Tudi ostali člani so se že pojavili v dramah ali filmih.
 
Če imate radi ali sovražite SMAP, ne gre zanikati, da so med vodilnimi paradnimi konji japonske popkulture že zadnjih četrt stoletja. Ob tej novici bo zagotovo žalovalo na milijone ljudi.