Animov

Potovanje po dogodku Animé


V soboto, 16. avgusta, se je na izolski osnovni šoli odvijal dogodek in sejem stripov, iger in družabnih iger Animé. Naša ekipa je na dogodek prispela s slabo polurno zamudo, kar v osnovi naj ne bi pomenilo pretirane zamude, a očitno je, da je bil dogodek od otvoritvene ure v polnem teku in predvsem nabito poln na sleherni točki programa. Kompleks Animé sejma je vseboval zunanji predprostor osnovne šole, kjer so potekali bazarji, zunanji vrt z razstavo slik in igralci namizne igre s kartami “Magic”,  športno igrišče, na katerem so obiskovalci lahko tvorili ekipe in se pomerili med seboj v “anime” nogometu, poseben hišni kompleks izven območja šole z razstavo avtorice Reike Gregoretti ter seveda notranje prostore, ki so bili smiselno in žanrsko razporejeni. Kakopak je naša naloga, da vsako leto primerjamo s prejšnjim in povlečemo črto v primerjavo. Letošnje leto bi zagotovo lahko označili za velikanski napredek Animéja, tako v velikosti lokacije kot pestrosti programa.

sloanime_anime_sejem_2 sloanime_anime_sejem_1

 

Letos se je sejma udeležilo enajst prodajalcev, od tega kar štiri italijanske stojnice, zato lahko dogodek brez slabe vesti označimo za mednarodni, saj italijanski ljubitelji niso bili predstavniki le med bazarji temveč tudi zavidanja vreden delež obiskovalcev, kar le še poudarja, da japonska kultura in predvsem japonska popularna kultura premostujejo demografske, miselne in v primeru Animéja celo nacionalne mostove.  V primerjavi z lanskim Animéjem, ko je dogodek v gosteh obiskala ena in edina avtorica stripov, se jih je letos udeležilo kar 5, vsi z italijanskega področja.

sloanime_anime_sejem_3

Prvo na programskem seznamu je bilo tekmovanje v papercraft izdelkih. Tekmovalci so morali izdelke iz papirja ustvariti doma ter jih nato predstaviti na dogodku, kjer so bili na ogledu do poznih sejemskih ur, ko so žiranti izbrali najboljše tri. Sledilo je tekmovanje v konzolnih igrah, in sicer je bil prvi na sporedu Naruto Shippuuden Ninja Storm Generations. Tekmovanja in splošno igranje so potekali v velikem prostoru, kjer je bilo na voljo več kot deset konzol, med njimi dva PlayStationa 4, igralci, ki so tekmovali, pa so se udarili na velikih osrednjih zaslonih. V prostoru, kot se za navijaško nastrojene gamerje spodobi, je bilo zelo bučno, za zmago pa sta se udarila Slovenca. Ob štirih je bil na vrsti tudi Tekken, kjer je bila udeležba italijanskih privržencev občutno večja, a na koncu je prvo mesto prav tako zasedel Slovenec, iz njegovih ust pa smo izvedeli tudi, da je pred kratkih osvojil mnogo večji Tekken turnir v francoski prestolnici. V sosednji sobi so se odvijale družabne igre, kjer se je našel prav vsak naslov za navdušenca le-teh. Tam so potekala tekmovanja v igrah Memory, štiri v vrsto ter Pokemon.

sloanime_anime_sejem_8 sloanime_anime_sejem_4 sloanime_anime_sejem_7

Po zaključenih tekmovanjih v namiznih in konzolnih igrah (in deloma v njihovih zaključnih fazah) se je pričela povorka cosplayerjev po mestu. Cosplayerji so se sprehodili skozi celoten center Izole ter se ustavili pri razstavnem poslopju Reike Gregoretti, kjer so se postavili na ogled kameram. To je bilo naznanilo večjega dogodka, ki se je napovedoval drevi. Vmes pa je ob njihovi vrnitvi prišel na vrsto Anime kviz. V kvizu je sodelovalo ducat obiskovalcev, ki so se pomerili v izjemno zahtevnem zvočno-vizualnem testu poznavanja animejev od A do Ž. Od izbirnih odgovorov do zvočnih projekcij in negativnih točk se je zmage veselila tekmovalka Brina. Sledil je izredno zanimiv in najverjetneje najbolj pričakoval del dogodka, cosplay tekmovanje. Ta je bil že tradicionalno dobro založen s tekmovalci, v žiriji pa je imel tudi SloAnime svojega predstavnika. Truma obiskovalcev se je na presenečenje vseh mimoidočih trla v bližnji park, kjer so se na odru predstavili cosplayerji. Brez dvoma lahko rečemo, da park ni bil dovolj velik za obiskovalce in mnoge radovedneže in nepoznavalce, ki so ironično velikih oči spremljali sleherni par ali posameznika na odru. Ob končnem seštevku točk žirije je zmago domov vzel italijanski cosplayer, ki se je oblekel v zombija, drugo mesto sta zasedla “Talon Merc in njegova žena”, tretje pa je osvojil mladi poveljnik Levi iz priljubljenega animega Shingeki no Kyojin (Napad na titana). Konec cosplay tekmovanja je zaznamoval tudi konec dogodka Animé, ki se je po le dobrem letu z zavzetostjo društva Animov razširil tako lokacijsko kot programsko in prepričani smo, da lahko v prihodnje pričakujemo le še večje in boljše, obiskovalci pa so domov zagotovo odnesli neprecenljive spomine.

sloanime_anime_sejem_10 sloanime_anime_sejem_12 sloanime_anime_sejem_13 sloanime_anime_sejem_14 sloanime_anime_sejem_15 sloanime_anime_sejem_16 sloanime_anime_sejem_17 sloanime_anime_sejem_18

Celotno galerijo in še več informacij o samem dogodku si lahko pogledate in preberete na uradni facebook strani društva Animov.