Animeji

Miyazaki Hayao se uradno vrača iz upokojitve


Ustanovitelj Studia Ghibli Miyazaki Hayao se vrača iz upokojitve z novim celovečercem. Novico je naznanil producent Suzuki Toshio.

“Miyazaki je trenutno v Tokiu in ustvarja s polnim zagonom,” je dejal Suzuki. Omenil je tudi, da mu je Miyazaki pokazal scenarij novega projekta.

Lansko leto je Miyazaki znova razburil vode z odlokom upokojitve, ko se je odločil koproducirati kratki film Kemushi no Boro (Gosenica Boro) za Ghiblijev muzej. Za televizijo je v šali dejal: “Morda bi moral iz tega izdelati celovečerec.”

Ni še potrjeno, ali bo Kemushi no Boro prav zares postal celovečerni film, toda po govoricah Miyazaki dela na razvoju stotih ključnih prizorov omenjenega filma.

 

Očitno bo legendarni režiser oboževalce pustil še malo čakati, preden naznani nov projekt. V industriji animejev dela od leta 1971, ko je izšel kultni Lupin III in je do danes postal najbolj poznan režiser animejev. Njegov celovečerec Sen to Chihiro no Kamikakushi (Čudežno potovanje) je najdonosnejši film na Japoskem, pred nekaj meseci ga je v svetovnem merilu presegel le Kimi no na wa. Sen to Chihiro no Kamikakushi je edini tujejezični animirani film, ki je prejel Oskarja. Morda bo danes drugi postal “Rdeča želva”, pri animiranju keterega je s francoskim studiem prav tako sodeloval Studio Ghibli.

Se veselite naslednjega Miyazakijevega projekta?