Animeji

Animeji, ki so jih nekatere države prepovedale


Kdor pravi, da so animeji za otroke, si še ni ogledal teh naslovov. Animeji lahko zgodbo peljejo do samega roba in v primeru teh držav celo preko, kar je pomenilo večno prepoved predvajanja znotraj njihovih meja. Poglejmo, kateri “kontroverzni” animeji so za nekatere države nesprejemljivi.

 

Shingeki no Kyojin

Država: Kitajska

Kitajska je zelo striktna pri izbiri serij, ki se lahko predvajajo na televizijskih postajah, zato so sprejeli sklep, da Shingeki no Kyojin za kitajsko ljudstvo ni primeren. Težko je predvideti, kateri naslovi bodo prepovedani, Kitajska je znana po tem, da izobči vse prizore krvi in lobanj, zato je povsem mogoče, da je bila podoba Titanov brez kože preveč za kitajsko vlado.

 

Hetalia

Država: Južna Koreja

Hetalia prikazuje zgodovino držav skozi poosebljene stereotipične like. Rezultat je komična in preprosta serija, toda Južna Koreja je ni videla na takšen način. Ko je bil naznanjen lik Južne Koreje, so bili Korejci tako razjarjeni, da so pričeli s peticijo o prepovedu predvajanja in uspeli zbrati 16.000 podpisov, nakar jim je vlada ugodila.

Morda se poteza sliši pretirana, toda zaradi ostrih odnosov med Južno Korejo in Japonsko, ki izvirajo že iz imperialističnih časov 20. stoletja, je razmerje med državama še danes precej skrhano.

 

Fate/kaleid liner Prisma Illya

Država: Rusija

Za serijo o mladih magičnih dekletih, si ne bi mislili, da garderoberju Prisme Illye včasih zmanjka dolgih oblačil. Pravzaprav so dekleta včasih tako pomanjkljivo oblečena, da je Rusija anime označila za otroško pornografijo, ki je v socialističnem raju seveda ultra prepovedana. Ne moremo reči, da smo presenečeni.

 

Puni Puni Peomy

Država: Nova Zelandija

Za ta anime najverjetneje še niste slišali. Gre za kratko OVA serijo Excel Sage, ki je pravzaprav parodija na serije o magičnih dekletih. Kot Rusija, je Nova Zelandija trdila, da Peomy razširja “izkoriščanje otrok in mladostnikov za spolni užitek”, zato so mu leta 2005 prepovedali predvajanje.

 

Pokemon

Država: Savdska Arabija

Religijski voditelji Savdske Arabije držijo v rokah precejšnjo oblast. Če trdijo, da je Pokemon haram, ga doživljenjsko izobčijo. Leta 2001 se je sešel svet in odločil, da Pokemon zastruplja ume otrok do te mere, da postanejo obsedeni ter razširja sionizem in kockanje. Nato so sprejeli “fatvo”, religijski zakon, ter v državi prepovedali tako video igre kot igre s kartami.

Aki-Sora

Država: Japonska

Kdor si je ogledal Oreimo, dobro ve, da se Japonska ne izogiba temi incesta, toda Aki-Sora je bila preveč celo za njihove oči. Manga, ki je prejela animejsko adaptacijo, bi morala v ponovni tisk leta 2011, toda nekdanji guverner Tokia je serijo prepovedal. Čeprav se je prepoved nanašala le na Tokio, je tovrstna odločitev očrnila ime mange po vsej deželi.

 

Kiseijuu: Sei no Kakuritsu

Država: Kitajska

Še ena prepoved s Kitajske. Obstaja precej dolg seznam animejev, ki so prepovedani v zmajski državi in lahko ga najdete TUKAJ.

Doraemon

Država: Francija

Kako kjerkoli na svetu prepovedo japonskega Mikija Miško? Sodeč po francoski komisiji za izobraževanje je anime škodljiv za čustveno rast otrok, ker lahko Doraemon v seriji vsako težavo reši z neskončno vrsto pripomočkov. Zares je tako nesmiselno kot se sliši.

Tehnično gledano, Doraemon ni prepovedan, toda ker ga je komisija za izobraževanje določila kot neprimeren, se ga otrokom ne prikazuje, zato večina ni nikoli slišala za ta simpatičen lik.

 

Kodomo no Jikan

Država: ZDA

Ni težko razumeti, zakaj je Kodomo no Jikan prepovedan v Združenih državah. Zgodba govori o učenki tretjega razreda, ki jo spolno privlači 23-letni učitelj.

Tudi ta tehnično gledano ni prepovedan, toda govori se, da je želel mangaka delo založiti v ZDA, kar je zaiskrilo javno mnenje o njeni primernosti. Zaradi tega serije do danes ni licenciral še nihče in upanje o ameriškem izidu je splavalo po vodi.

Toda na obzorju so dobre novice! Na Kickstarterju je potekala misija za izdajo mange in bila uspešna. Ekipa se trenutno trudi, da bo celotno serijo mange založila oktobra 2017.

 

Ultraman

Država: Malezija

Ultraman zagotovo ni anime, zato pa je manga in televizijska serija, ki sta postala del japonske kulture. Maleziji očitno ni mar, saj je varovanje islamske vere pomembnejše. Ko je manga uporabila besedo “Alah”, je vlada serijo povsem odsekala z besedami, da “bega um islamskim otrokom in škoduje veri”.

 

High School DxD

Država: Nova Zelandija

Nova Zelandija se je znova znašla na seznamu, in je tako postala podprvak, takoj za Kitajsko. Tudi to je dosežek. Njihov razlog za prepoved predvajanja je spolno izrabljanje otrok.